De 8 voordelen van een mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning, ook wel zorgwoning of aanleunwoning genoemd, is een aparte wooneenheid op hetzelfde perceel als het huis van een zorgbehoevende persoon. Deze woning is bedoeld voor een mantelzorger, familielid of andere zorgverlener om in de nabijheid van de zorgbehoevende te wonen en zorg te verlenen. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van een mantelzorgwoning:

 1. Zorg op maat: Een mantelzorgwoning stelt mantelzorgers in staat om snel en gemakkelijk zorg te verlenen aan de persoon die hulp nodig heeft. Dit zorgt voor een persoonlijkere en directere zorgverlening.

 2. Behoud van zelfstandigheid: De zorgbehoevende persoon kan in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen en genieten van meer onafhankelijkheid en privacy, terwijl toch hulp beschikbaar is wanneer dat nodig is.

 3. Emotioneel welzijn: Het nabij hebben van een zorgverlener, familielid of mantelzorger kan het gevoel van veiligheid en welzijn vergroten. Dit kan de stress en angst verminderen die vaak gepaard gaan met het verlenen van zorg aan een geliefde.

 4. Kostenbesparing: Een mantelzorgwoning kan financieel voordelig zijn in vergelijking met de kosten van een verpleeghuis of een andere vorm van institutionele zorg. Het kan ook kosten besparen voor zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende, omdat ze bepaalde kosten, zoals reiskosten, kunnen delen.

 5. Flexibiliteit: Een mantelzorgwoning biedt flexibiliteit in termen van zorgverlening. Zorg kan direct worden aangepast aan de behoeften van de zorgbehoevende persoon, zonder te hoeven wachten op externe zorgverleners.

 6. Versterkte banden: Het samenleven van de zorgbehoevende en de zorgverlener in de nabijheid kan resulteren in sterkere familiebanden en een gevoel van onderlinge steun.

 7. Snellere interventie: In geval van noodgevallen of dringende situaties kan een snelle interventie essentieel zijn. Met een mantelzorgwoning kan de zorgverlener snel reageren en hulp bieden.

 8. Minder eenzaamheid: Ouderen of zorgbehoevende personen voelen zich vaak minder eenzaam als ze weten dat er altijd iemand in de buurt is om te helpen en gezelschap te bieden.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het bouwen en bewonen van een mantelzorgwoning. Daarnaast moeten zowel de zorgbehoevende als de zorgverlener zorgvuldig nadenken over de impact van het samenleven en communiceren om ervoor te zorgen dat de regeling voor beide partijen goed werkt.

Vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u vragen over EdenShelters? Bel of mail Jan, hij helpt u graag verder met:

 • projectadvies op maat
 • bezoek demo model
 • vrijblijvende offerte

+31 (0) 488 44 28 76
+31 (0) 6 29 16 58 43
info@edenbv.nl

Of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Duurzaam en ecologisch

Eerlijk en puur

Krachtige kwaliteit

Betrouwbaar en transparant